Протези

СОФИМЕД - ПРОТЕЗИРАНЕ НА КРАЙНИЦИ

Долни крайници

Възможността да усетите свободата на движението е основен девиз на екипа в Софимед Самостоятелна-медико техническа лаборатория.

Независимо нивото на ампутацията изграждането на протезата започва от най -важната част така наречената приемна гилза. Приемната гилза се изработва след взимането на гипсов отпечатък, тя може да бъде постоянна или временна.
Препоръчително е след скорошна ампутация да бъде временна гилза. Може да бъде носена по- дълго от обичайното време, тъй като чукана променя формата си и намалява размера. Временната гилза е изработена от термопластичен прозрачен материал, който е лесен за обработка и е достатъчно гъвкав за да се направи необходимата корекция.

Постоянната гилза се изработва когато чукана вече е добре оформен и с помощта на временната гилза сме избрали подходящата форма, която да прилепне плътно на остатъчният крайник-чукан. В областта на протезирането има широк асортимент от компоненти, които могат да се комбинират според мобилността и телесното тегло на пациента и с помощна на ортопедичния техник. Това би помогнало да възвърнете 95% от предишната Ви мобилности и ежедневните Ви потребности.

подколянна-протеза Софимед
бедрена-протеза Софимед

Разнообразие от модули като


* Адаптери- слайд , ротационни, торсионен
* Тръба- елемент който свързва модулите помежду си и определя височината. Тя може да се различи по материала от който е изработен - титан, алуминий, карбон.
* Коленната ос- служи при дезартикулация на коленна и тазобедрена става, както и при ампутация на бедрената кост. Предимно се делят на коляно с ключ и коляно с движение. Могат да бъдат моноцентрични, полицентрични, хидравлични и пневматични.
* Стъпалото е последният елемент в израждането на протезата. Всяко стъпало има своите специфики като различни движения и материал от който е изработено.
* Всеки клиент може да избере дали на неговата протеза да има козметично покритие. То служи както за скриване на модулите така и да има естетически завършен вид.
Възможности в протезирането на долни крайници.

Приемната гилза може да бъде изработена от разновиден материал както и да бъдат вградени различни системи.
При бедрената протеза, обикновената гилзата се прикрепя с колан през хълбока, а при подколянната протеза, гилзата се задържа с наколенка.

Наблягаме основно на два типа гилзи:


*Заключващ механизъм вграден в гилзата с лайнер
*Вакуумната гилза е с еднопосочен винтил, а върху чукана може да се постави
-при подколянните гилзи: силиконов лайнер с вграден или подвижен ринг и силиконова наколенка
-при бедрените гилзи се използва предимно: гол вакуум -чувалче което се издърпва , силиконов лайнер с вграден или подвижен ринг.

Лайнера замества необходимостта от протезните чорапи и не само, той прилепя плътно на остатъчният крайник и защитава чукана, повишава комфорта и минимизира риска от кожни раздразнения.

Горни крайници

Акцентът е върху визуалните характеристики. Подходящ за всякакъв вид ампутация. Козметичните протези имат ниско тегло. Тя е отличен избор за потребители, които не се нуждаят от прецизно управление на захващането, но все пак търсят козметично приятна на външен вид ръка.

Механични протези
Те се характеризират с прости механизми. Адаптацията към управлението на такива протези е резултат от значително обучение. Функциите се изпълняват от самия пациент. Помощта е пластмасова корда, която е прикрепена към култ или каишката към здравото рамо. Кордата също изисква усилие за адаптиране.

Миоелектрични протези
Една от най-популярните е протезата с миоелектрично управление. Потребителят управлява протезата чрез съкращаване на мускулите в остатъчния крайник, генерирайки ЕМГ (електромиографски) сигнали, които активират електродвигателя в лакътя, китката или дланта. Миоелектричната протеза позволява по-голям обхват на движение, по-естествен външен вид и увеличена способност за работа. В същото време миоелектричната протеза на ръката ви позволява да използвате такива малки неща, като химикалка, лъжица, вилица и т.н.

горни-протези Софимед
СОФИМЕД - ПРОТЕЗИРАНЕ НА КРАЙНИЦИ

Галерия

видове-адаптори-Протезиране на крайници - Софимед

Aдаптори

видове-колена-Протезиране на крайници - Софимед

Kолена

силиконов-лайнер-Протезиране на крайници - Софимед

Силиконов лайнер

стъпало-Протезиране на крайници - Софимед

Стъпало

стъпало-Протезиране на крайници - Софимед

Стъпало

тестова-гилза-Протезиране на крайници - Софимед

Тестова-гилза


Офис София

жк. Илинден, ул. Тодор Икономов до бл.137

Офис Стара Загора

кв. Самара 3, бл. 12

+359 889 747 449 - Стара Загора

© . All Rights Reserved. Designed by DK Web Studio